Nieuwbouw heeft zijn voordelen


Impressie Weltertuyn voorkant

De Weltertuyn is één van de weinige nieuwbouwprojecten die momenteel in Heerlen op de markt zijn. Nieuwbouw woningen hebben grote voordelen op bestaande oudere woningen. Voordelen waar niet iedereen zich van bewust is.

We zetten ze hier nog even op een rijtje:

 • Onderhoudsvriendelijk
  Een nieuwe woning vraagt beduidend minder onderhoud dan een oudere, de eerste jaren is dit zelfs vaak nihil.

 • Energiezuinig
  De nieuwste woningen voldoen aan de laatste energieprestatie eisen, de woningen van de Weltertuyn zijn gebouwd met een Energieprestatie coëfficiënt van ( EPC) 0,8 en zijn daarmee erg energiezuinig. Hoe ouder de woning hoe meer energie hij nodig heeft. Ook ondanks het feit dat in de jaren ’60 dubbel glas werd geïntroduceerd en in de jaren ’70 de “hoog rendement ketel” en spouwmuur isolatie, gebruikt een woning uit de jaren ’80 gemiddeld nog meer dan twee keer zoveel energie. Bij de steeds stijgende energieprijzen worden deze kosten een steeds groter onderdeel van de maandlasten van een woning. Overigens wordt een belangrijk deel van de energielasten ook bepaalt door de soort woning: een vrijstaande woning met zijn vele “eigen” buitengevels, zal per definitie al meer energie gebruiken dan een appartement waar 3 of 4 zijden van de woning gedeeld worden met buren.

 • Waardeontwikkeling
  De waardeontwikkeling van een nieuwbouwwoning is vaak beter dan die van een oudere bestaande woning. Zij hebben daarnaast ook minder onzekerheid over de technische staat van de woning. Dit gegeven wordt ook door geld verstrekkers onderkend, hetgeen zich dan uit in betere hypotheekvoorwaarden.

 • Geen Kosten Koper
  De overdrachtsbelasting op bestaande woningen is teruggebracht van 6% naar 2% waarmee de totale Kosten Koper teruggezakt zijn naar circa 3%. Dit helpt bestaande woningen beter te verkopen. Bij een woning van 300.000,- is het verschil tussen een nieuwe en een bestaande woning echter nog steeds 9.000,-

 • Afwerking en garantie
  Het komt bij bestaande woningen heel vaak voor dat later blijkt dat er kleine of soms grotere gebreken aan de woning zijn. Deuren die blijken te klemmen, een toilet dat niet doorspoeld, lekkages en vocht in de muren. Bij nieuwbouw is de kans op dit soort gebreken uiteraard veel kleiner. Bovendien worden woningen zoals die van de Wetertuyn gebouwd met GIW garantie. Dit Garantie Instituut Woningbouw beschermt een aantal jaren tegen dit soort technische en andere financiele risico’s.

 • De eigen smaak
  Een nieuwbouwwoning laat zich nog helemaal naar eigen smaak inrichten. Een bekend gegeven is dat de duurste wandtegel in een bestaande woning, voor de volgende bewoners vaak de verkeerde kleur heeft. Bij een nieuwbouw woning kan alles nog helemaal bepaald worden. Dit geld bijvoorbeeld voor wand- en vloerafwerkingen, sanitair en de keuken.
Alles bij elkaar biedt een nieuwbouwwoning veel voordelen, zowel kwalitatief als financieel. Wanneer er gekeken wordt naar totale maandelijkse woonlasten is er bij gelijke maandlasten meer geld beschikbaar voor de aanschaf van de woning ten opzichte van een bestaande oudere woning. Vooral de verschillen in energie- en onderhoudskosten zorgen hiervoor. Het bijgaande schema vat één en ander samen.

Op dit moment zijn de beschikbare nieuwbouwwoningen vanwege de financiele, en dientengevolge, woningmarktcrisis, meestal vriendelijk geprijsd. Vroeger normale indexeringen worden niet doorgevoerd, vaak is er sprake van korting op de oorspronkelijke verkoopprijs. Echter toekomstige nieuwbouwprojecten zullen alleen maar gebouwd worden als de verwachting is dat de kosten terugverdient gaan worden. De salarissen van iedereen die direct voor de bouw werkt of indirect bij de toelevering (materialen, advies gemeenteambtenaren) zullen niet afnemen maar gewoon met de rest in Nederland meegroeien. Ook verder aangescherpte regelgeving zal als altijd de kosten blijven verhogen. Dit betekend dat toekomstig te realiseren nieuwe woningen alleen maar duurder worden. Wachten betekend dat straks gekozen moet worden voor een bestaande woning of een dan duurdere nieuwbouwwoning.< terug